OVmagazine.nl: Hoe komt de spoorsector aan nieuw talent?

Bron: Lees dit artikel bij OV-Magazine.

Met het groeiend tekort aan vakkennis neemt ook de vraag naar nieuw talent de komende jaren toe. Daarom werkt de sector samen met externe opleidingen en laat intern praktijkervaring opdoen.

NS en ProRail zien een groeiende vraag naar mensen met een ict- en techniekachtergrond. Of, zoals Ralph van Lith, manager Career Development Center bij ProRail, zegt: “De spoorsector verandert van beton en staal naar bits en bytes.”

En om die ‘bits en bytes’ in de vingers te krijgen, is het opdoen van praktijkervaring cruciaal. Dat bieden beide partijen aan met hun eigen bijscholingstrajecten. Bij NS-TechniekFabriek worden monteurs intern opgeleide, terwijl conducteurs en machinisten bij het NS-Leercentrum kunnen bijleren. ProRail laat afstudeerders juist instromen als Rail System Engineers, om op die manier praktijkervaring op te doen.

De samenwerking met mbo’s, hbo’s en universiteiten is van groot belang om nieuw talent binnen te halen. Ook Arriva heeft zo’n samenwerking in het leven geroepen, namelijk met Breda University of Applied Sciences. Samen lanceerden zij eind 2018 de Learning Community ‘Young professionals for multimodal mobility’ (Y4M3).

Verder werkt ProRail nauw samen met Railcenter, waar vakmensen opleidingen volgen en examens afleggen om zo de benodigde veiligheidscertificaten te behalen. Of, zoals opleidingsmanager Jos Gabriëls stelt: “Kennis is vluchtig, zeker als je die niet elke dag gebruikt. Dat geldt nog sterker voor de vaardigheden. Je leert in de praktijk pas echt hoe je de draadjes aan elkaar knoopt.”

Lees ook: Vakkennis blijft onmisbaar voor de sector

Het volledige artikel verschijnt halverwege maart in OV-Magazine #1 2019. Het artikel verschijnt ook online. Stuit u op de betaalmuur? Word dan abonnee.