Kosten OV (door btw-verhoging) meer gestegen dan kosten autorijden

De prijzen in het openbaar vervoer zijn de afgelopen tien jaar meer gestegen dan de kosten van autorijden. Rijden in een eigen auto was in juli van dit jaar circa 25 procent duurder dan in 2009, de prijzen in het OV namen in dezelfde periode met 30 procent toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eerder onderzoek

Begin januari deed CBS al een vergelijkbaar onderzoek. Opvallend genoeg was toen de conclusie dat de kosten van het OV en de auto de afgelopen tien jaar in gelijke mate waren toegenomen. De conclusie is nu veranderd, omdat nu ook de tariefverhoging van 2019 is meegenomen. Begin januari nam het CBS de tarieven van 2018 nog als uitgangspunt.

BTW-verhoging

“We zien inderdaad dat de OV-kosten dit jaar harder zijn gestegen dan de autokosten”, bevestigt een woordvoerder van het CBS. Dat komt door een groot deel doordat er sinds 1 januari 9% BTW wordt gerekend, en voorheen 6%. Dat is echter niet de enige oorzaak. De tarieven zijn ook stegen. Zo heeft NS de inflatie in de ticketprijs doorberekend.

Ook taxi is openbaar vervoer

Onder autokosten rekent het CBS aanschaf van een voertuig, onderhoud, brandstof, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigenbelasting. De prijs van vervoerbewijzen voor trein, tram, metro, bus en taxi zijn de OV-kosten, aldus het statistiekbureau.

Bus vooral duurder

Vooral de bus is in één jaar aanzienlijk duurder geworden. Reizigers betaalden in juli 2019 gemiddeld 7,7 procent meer dan een jaar eerder. Bij de trein bleef de stijging beperkt tot 4,6 procent. De tram en metro zitten er tussenin: een prijsstijging van 5,7%. Het CBS ziet ook taxi als openbaar vervoer, daar stegen de tarieven met 6,7%.

Autokosten

In Nederland wordt tien keer zoveel geld besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. Ongeveer een derde van de autokosten gaat op aan brandstof. Vooral de verzekeringspremies en parkeerkosten namen in de afgelopen tien jaar flink toe. Parkeertarieven gingen sinds 2009 met bijna 40 procent omhoog. De premies van motorrijtuigenverzekeringen stegen sinds 2009 met ruim 50 procent.

Europa

Het CBS keek ook naar de prijsstijgingen van het openbaar vervoer in andere landen. De conclusie: dit jaar is de prijsstijging in Nederland het grootst van alle landen in Europa. Dat is dus te verklaren omdat in Nederland de BTW is verhoogd, en in andere landen niet. In Nederland kwam de gemiddelde verhoging van al het OV uit op 5,6%. Na Nederland volgt opvallend genoeg Luxemburg, met een stijging van 5,1%. Het is de bedoeling dat het openbaar vervoer in Luxemburg gratis wordt, maar dat is het nog niet. Ook in IJsland (+4,8%), Noorwegen (+4,4%), Servië (+4,4%) en Italië (+4%) is het OV het afgelopen jaar relatief sterk in prijs gestegen.

Gedaald

Gemiddeld in Europa gaat het om een stijging van 1,6%, maar er zijn ook landen waar het OV juist goedkoper is geworden. Vooral in Tsjechië (-10,2%), Portugal (-8,4%) en Ierland (-5%). De data voor het buitenland is afkomstig van Eurostat. Ook hier geldt: onder openbaar vervoer wordt niet alleen bus, trein en metro gezien, maar ook taxi. Bij eerder onderzoek van Eurostat werd duidelijk dat ook binnenlandse vluchten als OV wordt gezien.

Bron: © ANP / Treinreiziger.nl

Bron: Treinreiziger.nl