SpoorPro: Fins spoorbedrijf gaat draaistellen op afstand monitoren

VR FleetCare, een dochterbedrijf van het Finse nationale spoorwegbedrijf VR Group, werkt aan de ontwikkeling en introductie van een data-gestuurde oplossing voor het onderhoud van draaistellen. Met dit systeem kan het bedrijf straks defecten signaleren en voorspellen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met EKE-Electronics, een Finse toeleverancier van intelligente trein automatiserings- en managementsystemen.

Om het data-gestuurde systeem te introduceren, installeert VR FleetCare dit jaar sensoren en data-communicatiesystemen op de locomotieven en treinstellen van de VR Group. Beide deelnemers aan het project; VR FleetCare en EKE-Electronics, willen het systeem volgend jaar verder doorontwikkelen. Het project is gebaseerd op zowel VR FleetCare’s kennis van spoorvloot techniek en onderhoudsoptimalisatie als de kennis bij EKE-Electronics van trein automatiseringssystemen en remote condition monitoring.

Monitoring op afstand

EKE-Electronics gaat zijn remote monitoring systeem en data analyse gebruiken voor de ontwikkeling van het monitoring systeem van VR FleetCare. “De kennis van software en sensortechnologie, gecombineerd met de analyses van onze Britse tak Humaware maakt ons voorlopers in draaistel-conditiemonitoring. Soortgelijke systemen van ons worden al toegepast in Australië en de Londense ondergrondse,” zegt Karl Lönngren, directeur Digital Services bij EKE-Electronics. Voor dit project wordt ook een slimme combinatie van cloud en edge computing gebruikt.

Voordelen van monitoring

Met behulp van dit nieuwe project wil VR FleetCare verschillende doelen bereiken. In de eerste plaats wil het bedrijf de uitvoering van het onderhoud verbeteren en kosten gedurende de levensduur van het materieel beperken. Vervolgens moeten deze verbeteringen zorgen voor meer veiligheid en uiteindelijk tot een betere inzetbaarheid van het rollend materieel dat VR Group in gebruik heeft. “De belangstelling voor conditiegestuurd en datagedreven onderhoud is groot in de spoorsector. De samenwerking met EKE zorgt voor nieuwe manieren om de conditie van draaistellen te controleren en onze klanten te bedienen. Ons doel is om een besparing van circa 10–15 procent te realiseren met deze nieuwe methode,” aldus Mikko Alanko, directeur Digital Services bij VR FleetCare.

Bron: SpoorPro