NS viert 180 jaar spoor met open dag in Haarlem

Op vrijdag 20 september is het zover. Het is dan precies 180 jaar geleden dat de eerste trein in Nederland reed tussen Amsterdam en Haarlem. NS viert het 180 jarig bestaan een dag later – op zaterdag 21 september – met een open dag in de werkplaats in Haarlem.

21 september open dag

Ter ere van 180 jaar spoor opent NS Treinmodernisering (voorheen Nedtrain) op zaterdag 21 september de deuren en is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom tijdens de open dag. Vanaf station Haarlem vertrekt er ieder heel uur een pendeltrein rechtstreeks naar de locatie.

Ombouw van treinen

Tijdens de open dag zien bezoekers hoe oude treinen nieuw leven wordt ingeblazen. Loop als bezoeker door het skelet van een trein en zie hoe een oude trein weer een nieuw jasje krijgt op de schilderafdeling. In de nieuwe Wielenhal komen bezoekers alles te weten over het opknappen van wielen voor de volgende duizenden kilometers. Ook zijn er demonstraties van de nieuwste technische snufjes, zoals het 3D-printen van treinonderdelen.

Kinderen

Op de open dag zijn er allerlei duurzame hebbedingen van oude treinmaterialen te krijgen, waaronder tassen van treinstoelbekleding, plantenbakken van prullenbakken en notitieboeken van oude vertrekstaten. Voor kinderen is er een speurtocht dwars door de werkplaats, is het mogelijk om tussen oude treinonderdelen te lasergamen of te pingpongen op een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloeren.

En zo ging het 180 jaar geleden:
Vrijdag 20 september 1839 tuffen De snelheid en De Arend met een snelheid van 38 km per uur van Amsterdam naar Haarlem. Het publiek is in eerste instantie angstig. Er wordt gesproken over ‘Het stomende monster’ dat zo snel gaat dat de passagiers wel moeten stikken en hun hersenen uit elkaar spatten vanwege de hoge luchtdruk. Degenen die de rit eenmaal gemaakt hebben, zijn vooral positief.

Bron: Treinreiziger.nl / Check