OV-Magazine: 20 waterstofbussen voor Groningen Drenthe

OV-bureau Groningen Drenthe heeft opdracht gegeven voor de bouw van een waterstoftankstation, de levering van waterstof en de aanschaf van twintig waterstofbussen.

Vervoerder Qbuzz heeft de Belgische busfabrikant Van Hool de definitieve opdracht gegeven voor de levering van de twintig waterstofbussen. Shell won de aanbesteding voor het leveren van waterstof voor de bussen en realiseert hiervoor een waterstoftankstation aan de Peizerweg in Groningen. De bussen en het waterstoftankstation worden in december 2020 in gebruik genomen.

Voorhoede
Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk van de provincie Groningen, tevens voorzitter van het OV-bureau, is blij met deze ontwikkeling. “Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien. We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.”

Grotere actieradius 
De waterstofbussen hebben een actieradius van 350-400 kilometer. Tijdens de rit wordt waterstof omgezet in elektriciteit, waarmee de elektrische aandrijving wordt gevoed. Het bereik is beduidend groter dan dat van batterijbussen, waarbij tussentijds opladen niet nodig is. Deze bussen kunnen daarmee goed worden ingezet op langere routes in de dienstregeling. De bussen rijden op streeklijnen in Drenthe en in Groningen.

Schone busvloot
In maart werden voor de nieuwe concessie Groningen Drenthe plannen gepresenteerd. Toen werd al duidelijk dat Qbuzz met totaal 164 elektrische bussen gaat rijden. Daarnaast startte het OV-bureau en Qbuzz in december 2017 met een pilotproject in Groningen en Drenthe, waarbij twee waterstof-elektrische bussen rijden in de reguliere dienstregeling. Deze worden getankt in Delfzijl, met waterstof dat als restproduct vrijkomt bij Nouryon.

Bron: OVmagazine.nl