FNV: Flixbus doekt tegen de afspraken in Eurolines Nederland op

Het Europese langeafstand-busbedrijf Flixbus sluit tegen de afspraken in de deuren van de onlangs overgenomen concurrent Eurolines. Het gaat om de kantoren in Amsterdam Duivendrecht, Rotterdam en Den Haag. Dat stelt vakbond FNV.

Gebruikt

De medewerkers van Eurolines Nederland voelen zich gebruikt. “Ons is altijd verteld dat er na de overname arbeidsvoorwaardelijk voorlopig niks zou veranderen”, aldus FNV-kaderlid Hans Goedegebuure. Voor de medewerkers dreigt nu ontslag.

Zorgvuldige analyse

Flixbus erkent dat er 12 medewerkers worden ontslagen, maar volgens de Duitse busgigant zijn er geen afspraken gemaakt over de toekomst van Eurolines. “Begin mei heeft FlixBus Eurolines overgenomen van het Franse Transdev. Na zorgvuldige analyse en afweging van alternatieven is besloten om Eurolines Nederland te herstructureren”, stelt Flixbus in een verklaring. Flixbus benadrukt dat Eurolines al jaren verliesgevend was. Daarom worden de kantoren in Nederland gesloten.

‘Flixbus wil markt domineren’

Volgens FNV heeft Flixbus echter beloofd dezelfde werkzaamheden te gaan uitvoeren, onder de naam Eurolines. De vakbond is nu dan ook furieus. “Flixbus wil over de ruggen van werknemers en chauffeurs de Europese markt gaan domineren. Dat kan niet zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die het werk uitvoeren”, reageert FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

FNV: Minimale vergoeding

Kort na de aankondiging van de sluiting van Eurolines heeft Flixbus een ontslagvergoeding aangeboden. Volgens FNV gaat het om een zeer minimale vergoeding. “Ook wil het niet verder onderhandelen over een sociaal plan. De medewerkers zijn zeer ontstemd, omdat de werkgever zo goedkoop mogelijk van haar personeel af wil.”

Flixbus: meer dan de wet ons voorschrijft

Volgens Flixbus biedt het bedrijf veel meer dan de wet voorschrijft. “Onder meer een hogere beëindigingsvergoeding, tekenbonus, outplacement, opleidingsbudget en kosten rechtsbijstand”, vertelt woordvoerder Rosa Donat.

Acties niet uitgesloten

Voor FNV is het bod in elk geval niet voldoende. “Als Flixbus niet met een beter bod komt, worden acties niet uitgesloten”, aldus Van Der Gaag. Het gaat volgens FNV om een groep van ongeveer twintig mensen met allemaal lange dienstverbanden. Flixbus spreekt over 12 ontslagen. “In enkele gevallen bieden we een passende functies aan binnen Flixbus”, aldus het bedrijf.

Schandalige tarieven

Het is niet de eerste keer dat FNV kritisch is op Flixbus. De vakbond vindt bijvoorbeeld dat het bedrijf te weinig risico neemt, en elk risico neerlegt bij de busbedrijven. “Die vervolgens tegen schandalige tarieven het vervoer moeten uitvoeren. Dit komt uiteindelijk terecht op het bordje van de medewerkers.”

Bron: Treinreiziger.nl